De videofoon wordt steeds populairder, zowel bij particuliere woningen als bij ondernemingen. Met behulp van een videofoon kan je steeds zien wie er aan je deur staat en kan je jouw bezoekers meteen te woord staan of binnen laten, zelfs vanop afstand. In bepaalde gevallen moet je echter wel rekening houden met de Camerawet of AVG. Wij lichten je toe wanneer je onder een bepaalde wetgeving valt.
Je hebt een videofoon geplaatst als identificatiemiddel van personen die aanbellen. Daarnaast wil je de videofoon ook gebruiken als bewakingsmiddel om ongewenste bezoekers af te schrikken of misdrijven vast te stellen. In geval je de videofoon wilt gebruiken als identificatie- en bewakingsmiddel val je onder de Camerawet. Je zal je camera moeten registreren, een pictogram ophangen en een beeldverwerkingsregister bijhouden. Deze regel geldt zowel voor particulieren als voor ondernemingen.
Neem een kijkje op deze link om te weten te komen wat je in orde moet brengen voor de Camerawet.
Als je de videofoon als particulier enkel aan je deur gebruikt om te kijken wie er aan belt en om de beller te woord te staan of binnen te laten, dan val je niet onder de Camerawet en ook niet onder de Algemene Verordening van Gegevensbescherming.
Het videofoonsysteem dient in de buurt te staan van de deur zodat dit onmiddellijk opvalt voor de persoon die aanbelt en mag enkel gebruikt worden ter identificatie van de aanbeller. Ondernemingen dienen enkel de Algemene Verordening van Gegevensbescherming (AVG) te volgen.
Dit blogartikel werd opgesteld in samenwerking met onze partner Peeters Euregio Tax en Law (Hasselt). Voor meer gedetailleerde informatie over de wetgeving, kan je altijd contact opnemen met Peeters Euregio Tax en Law.